Wycieczka do Szreniawy
Dodano: poniedziałek 16 maja 2016
4 maja 2016 r. uczniowie klas: 4a, 4b i 5a odwiedzili Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.
Ta wielooddziałowa placówka jest jedynym tej rangi muzeum rolnictwa w Polsce i jednym z nielicznych i największych w Europie.
Na terenie muzeum uczniowie odwiedzili pod kierunkiem przewodników różne wystawy, m.in.: Dzieje rolnictwa do XVIII wieku, Pałac, Rzemiosło wiejskie, Przetwórstwo rolno-spożywcze, Dzieje melioracji, Postęp techniczny w rolnictwie XIX i XX wieku, Żywe zwierzęta (15 gatunków).
Uczestnicy wycieczki brali również udział w lekcji muzealnej pt. „Heca na 12 fajerek, czyli zapraszamy do kuchni”.Lekcja omawiała funkcję kuchni w międzywojennym dworze, jej wyposażenie oraz codzienny i roczny rytm prac związanych z przygotowywaniem posiłków. W trakcie lekcji uczestnicy obejrzeli różne urządzenia kuchenne, dowiedzieli się, czy garnki się tłuką albo dlaczego do robienia lodów potrzebna jest sól. Atrakcją lekcji były własnoręcznie upieczone przez uczniów ciasteczka połączone z degustacją.
Uczniowie uczestniczyli także w pokazie wyrobu świec z naturalnego wosku pszczelego. Tematem był wosk pszczeli, jego pochodzenie oraz zastosowanie. Niewątpliwą atrakcją tej prezentacji była możliwość samodzielnego wykonania świecy z wosku pszczelego w oparciu o foremki odlewnicze.
Powrót z wycieczki wiódł malowniczą trasą przez Rogalin i Kórnik.
Szkolny organizator: G. Kobus-Jędrzejewska